onsdag 4 juli 2012

En till liten snutt färdig...

 Äntligen är en till liten snutt av fasaden färdigmålad! Den delen som är ovanför verandan är nu klar, förutom dörrfoder och vindsfönstret. Fodren måste ändå tas ner när plåten på balkongen monteras bort. De är inte heller helt färdigskrapade eftersom dörren då måste lyftas av.

Färdig fasadsnutt.

Apropå nyansskillnad i färgen. Till vänster årets färg, till höger förra årets färg. Mörknar med tiden? Olika mängd pigment i färgen? Fel i blandningen? Det sista är inte så troligt eftersom vi mätt upp noggrant. Även årets grundfärg blev ljusare än förra årets. För att inte få allt för stor skillnad mellan husets sidor ökades dock mängden gulockra på lite grann i årets färg inför andra strykningen. Återstår att se hur det blir.

Ett litet smakprov på före och efter. Över balkongdörren före.

Över balkongdörren efter. Strunta i det omålade dörrfodret som syns :-)

Inför det stora projektet med ny trappa och fundament för verandan har lite grävande längs grunden gjort för att undersöka vad nuvarande konstruktion står på. Det verkar faktiskt vara berg på flera ställen. Vi hade idag en firma här som kanske ska hjälpa oss att ta bort det gamla fundamentet.

I samband med städning i källaren rensades även frysen på förra årets bärskörd. Det blev saft på körsbär, rabarber och röda vinbär. Smaskigt!

Uteplatsen går sakta framåt. Nu har vi grävt ur och lagt markduk.

Nästa steg är att lägga i sand och försöka pussla kalksten på plats. Inte helt lätt när det är sten som kommer från ett helt annat ställe och man har ingen aning om vilka som kan passa ihop!

4 kommentarer:

 1. Visst är det härligt när man är klar med någon bit. Att stå och kika och vara lite nöjd. Ni har likadan hattläkt som vi har så jag tycker det är lite extrakul att se närbilderna på målningen.
  Vi la en gång med sådan sten härom sommaren. Det tar verkligen tid att pussla med dem. Vi har sten över och har också tänkt göra en uteplats av det så småningom, men just nu får de ligga och vänta. Våra stenar är dessutom olika tjocka, gör det ännu lite jobbigare att pussla.

  SvaraRadera
 2. Ang. att färgens nyans är olika mellan förra årets färg och årets kan vara flera faktorer. En faktor som gör att den gamla färgen är mörkare är att själva oljan (linoljan) mörknar med tiden. Har själv märkt det med en slamoljefärg (linojlebaserad) dryga året gammal som var mörkare mot en ny med samma blandning.

  SvaraRadera
 3. Asta, vår sten är också olika tjock! Det är supersvårt att lägga. De var duktiga förr....

  Dan, bra synpunkt där. Det kan ju såklart vara oljan som påverkar. Skönt med en förklaring!

  SvaraRadera
 4. Idag öppnade jag en helt nyinköpt burk 10% grön umbra som visade sig vara mörkare en den gammla burken vi hade. Jag gissar mig till att det är pigment i sig som gör denna nyanskillnad denna gång. Pigmentet är naturmaterial som vägs och nyansen kan skilja från gång till gång för det skarpa ögat.

  SvaraRadera