söndag 23 november 2014

Vi har ett fungerande avlopp!

 Jag vill börja med att varna känsliga personer för ett par ganska äckliga bilder längre ner.

Nu till det trevliga - vi har äntligen ett fungerande avlopp för hela huset! Det känns helt underbart. Det är fortfarande mycket att göra med att gjuta igen källargolvet etc. men ändå! Som bonus blev dessutom även köksavloppet bytt trots att det inte var ursprungsplanen.

 Dagen började med att ta upp hål i en vägg för att dra det nya köksavloppet. Vi stötte dock snabbt på patrull när bilhammaren gick sönder. För de som inte provat kan jag meddela att det är JOBBIGT att ta sig igenom 20 cm betongvägg (med knytnävsstora stenar i) med endast en slagborr, hammare, huggmejsel och ett spett!

 Äntligen igenom! Röret fick precis plats mellan de stora stenarna i betongen.

  Nere i tvättstugan provpusslas det för att få till den slutliga rördragningen. Börjar se bra ut.

 Lecakulor runt rören, stosen till utgående betongrör fastmurad och rensluckan försedd med däxellock av gjutjärn.


Rördragning genom hela källaren. Vid dörren in till den urgamla toaletten i källaren gjorde vi en grenkoppling för att i framtiden kunna koppla in toalett därinne igen.


OK, nu kommer två bilder som inte är allt för mysiga. När vi skulle dra om köksavloppet fick vi kapa det gamla röret med tigersåg för att kunna dra det åt ett annat håll. Då visade sig förklaringen till den bristfälliga funktionen. Vi har tidigare rensat via en befintlig renslucka men den sitter längre ner i systemet. Detta är precis där röret gått ner till källaren. En liten "bonus" var att en våg av äckligt vatten som blivit stående i röret sköljde ut över allt som fanns i hyllan nedanför. Uuuurk!Äckliga bilder kommer...

Här. Avlagringar, modell äckliga!

Diverse grejer som fick sig en dusch av äcklig sörja.

 Slut på äckel, här är det ihopkopplat och klart! Och allt funkar!2 kommentarer:

  1. Var fick ni tag i däxellocket?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, om jag minns rätt så köpte vi allt på Rinkaby rör.

      Radera