lördag 6 oktober 2012

"Mamma Mu-koja"!

Dagens inlägg har fått sin titel från ett uttalande av vår favorit Arga Snickaren. I ett avsnitt skriker han åt en stackars husägare att dennes hus ser ut som "en jävla Mamma Mu-koja"!! Vi döpte därför det provisoriska vinterskyddet på fundamentet till Mamma Mu-kojan.

Helgen påbörjades med att vi körde iväg allt rivningsmaterial från den gamla verandan till kommunens sortergård, tillsammans med en massa annat bråte. Därefter har vi njutit av soligt höstväder och varit ute och pysslat.

 Bygget av vinterskyddet fortsatte. När det blåser och regnar blir den skrapade och omålade panelen alldeles blöt och dessutom kan det tränga ner vatten i skarven mellan betong och tröskel, eftersom det ännu inte finns någon plåt där. Om vi lyckas få till en trappa innan vintern måste vi också ha nåt som håller den värsta snön borta.


 Med själva stommen klar påbörjades läggande av råspont. Härligt takläggarväder!

Sonen tyckte att även vi föräldrar behövde varsin skål med lördagsgodis.

 Vi har i samband med rivningen av gamla balkongen satt en plast som går upp under panelen, så som det tidigare plåtgolvet gjorde. Råsponten lades under denna plast, så att inget vatten kan rinna längs väggen.

 Martin skruvar råspont. Helene har tagit en paus i dagens slit med att plocka upp äpplen och klippa alla gräsmattor inför vintern.

 Ovanpå råsponten, under plasten, fästes en presenning för att göra taket vattentätt. Denna har vi skruvat fast i väggen och sedan klämt fast på taket med några locklister. Den fukt som kan ta sig igenom skruvhålen i locklisten kanske kan göra råsponten lite fuktig, men det ska ju bara hålla till våren då verandabygget kan börja.

 Tätt och klart! En härlig känsla! Dagens lärdom: 17*95mm råspont är inte 95mm bred när den slagits ihop. Då är den bara 85. Därav saknas 19 cm längst ner på taket, men det får bli en annan dag.

Välförtjänt fikapaus på uteplatsen. Notera de gigantiska rosenskärorna, som höll på att kväva majsplantorna innan vi flyttade dem från odlingslådorna till uteplatsen. Enligt uppgifter på diverse trädgårdssidor på nätet kan högväxande arter når ca 120 cm. Vår största är runt 2 meter hög!

Helene har även fortsatt på projektet med minitoalett nere. Målning av vägg och fönsterkarm idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar