lördag 25 augusti 2012

Sanering!

 Dags för en liten avrapportering angående vårt problem med träskadeinsekter i syllen vid verandan. Vi kontaktade vårt försäkringsbolag som skickade ut en besiktningsman från sin skadedjursfirma. Innan de kom hit blev det jakt på eventuella myrbon kring huset. Vi hade tidigare sett att en av våra slipers längs en plattlagd gång hade hål i sig. Kunde detta vara från hästmyrorna?

Mycket riktigt, när vi bände upp den murkna slipersen visade sig ett bo med hästmyror. En skoningslös utrotning påbörjades.

 Äckliga hästmyrelarver som mötte sitt öde.

 När alla myror och larver hackats ihjäl strödde vi myrr under stocken och lade tillbaka den tillfälligtvis. Förr eller senare ska vi ta upp alla stockarna. Eftersom det är impregnerade slipers samlade vi upp allt borthackat material i en spann för att köra det till återvinningscentralen tillsammans med lite annat avfall som vi snart ska köra bort.

 Besiktningsmannen konstaterade att det varit ett begränsat angrepp som dessutom verkade avstannat. Dock sprutade han på nåt giftigt i alla fall, för säkerhets skull. Medlet skulle gå in i trät och ta kål på eventuella kvarvarande kryp.

 Syll efter besprutning.

Innan det är dags att bygga upp ny konstruktion och för att säkerställa att det inte finns några kvarvarande kryp tog vi idag bort allt skadat och murket trä. Det blev ett slit med stämjärn och hammare. Friskt trä fanns som regel en eller ett par centimeter in i syllen.

Exempel på hästmyrornas gångar. Alla gångar fanns uteslutande i det yttre virket. Stocken verkar helt enkelt för hård i kärnan till och med för hästmyrorna. Därför lyckades vi få bort alla spår av myrorna. Inte en enda outforskad gång kvar. Känns bra!

 Syllen under pågående träarbete.

3 kommentarer:

  1. Oj vad besvärligt med myrorna! Men bra jobbat. Jag har en fråga: har ni någon särskild plan för sliprarna? Jag har sådana i min trädgård och har dragit på mig en viss oro över det. Skriver om det här: http://samvetssnurr.blogspot.se/2012/08/jarnvagar-sparvagar-allmanna-busslinjer.html

    SvaraRadera
  2. Samvetssnurr: du får ett kort svar här. Vi tar bort slipersen och kör till tippen (kommunen har särskild sortering för impregnerat virke). Vi har tagit bort lite tidigare och har några kvar som görs framöver. Odla inte direkt där slipersen varit om du inte gör upphöjda bäddar med markduk och ditkörd jord. Läs gärna om vårt växthus som blev en stensatt uteplats istället för ett trädgårdsland :-/

    SvaraRadera
  3. Tack! Nej, det är min bedömning också, att det nog får bli pallkragar för hela slanten, men visst är det trist att de är så förfärligt spridda!

    SvaraRadera