torsdag 6 januari 2011

Att spara det gamla...

I samband med tapetrivandet i sovrummet hittade vi ju flera olika lager med vackra tapeter. Ett huvudbry har varit hur vi ska göra med dem... vi vill inte spara en massa tapetlager eftersom det luktar instängt av de gamla tapeterna (har bott rökare i huset) och samtidigt vill vi bevara så mycket av det gamla som möjligt.

En idé har varit att sätta renoveringsgips på en vägg och spara tapeterna där under, men det blir så himla mycket extrajobb med gipsning i och med att tak- och golvlister och allt sånt måste flyttas ut. En annan idé har faktiskt varit att försöka plocka fram den allra understa tapeten (den svarta) och ha som fondvägg på en vägg, men de väggar som skulle fungera har klätts med tretex och har bara de två senaste lagren tapet. Trodde vi...


När vi tog bort tapeterna från väggen in mot kattvinden såg vi att tapeterna på fönsterväggen försvann in bakom tretexskivan. Hade man kanske lämnat ursprungstapeterna och satt på tretexen i efterhand när man ville isolera rummet mot kattvinden?


Äldsta tapeten försvinner in bakom tretexskivan...


En liten försiktig koll med 10mm-borr genom tretexskivan visade att det helt klart verkar sitta tapeter bakom. Vi kan med andra ord ta bort alla tapeter i resten av rummet, för här finns en hel vägg med bevarade tapeter bakom tretexskivorna! En skatt för någon framtida "husarkeolog" :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar