söndag 29 september 2013

Mer verandafixande

 Som vanligt blir det inte många timmars renovering när jobb, barn och allt annat tagit sin tid. Igår passade vi på att hitta på lite familjegrejer istället för hemmafix. På förmiddagen åkte vi in till Habo där bägge barnen passade på att springa Habolöpet. Därefter bar det av in till Jönköping för biobesök med hela familjen. Första långfilmen på bio för bägge barnen. Filmen Flygplan var helt OK men levde kanske inte helt upp till förväntningarna.

Pillet med att få till vattbrädorna tar otroligt mycket tid. Förhoppningsvis blir det bra i alla fall.

De renoverade fönstren har fått nya hakar för att fästa dem i karmarna.

Idag var det dags att prova på att bygga en dörrkarm. Den var mest tänkt på prov för att se vad som funkar och inte. Om den blir bra ska tröskelbrädan bytas mot ek.

 Gångjärnen på de gamla dörrarna saknar underdel så vi beställde nya från Gyllenhaks Byggnadsvård.

Nytt gångjärn. De är inte identiska med de gamla, men väldigt snygga :-)

 Hålen från de gamla gångjärnen lagas med träplugg och lim. Fördjupningen för de nya fixas med stämjärn. Måste skaffa nya vassa sådana!

Eftersom de gamla gångjärnen var mycket tjockare var det lika bra att lägga i en tunn träskiva så att de nya gångjärnen hamnade någorlunda i liv med dörrens kant.

 Monterat och klart!

Karm på plats, första dörren provmonterad. Blev helt OK men det finns utrymme för små förbättringar.

Ett fönster på plats, panel på nederdelen och en dörr provmonterad... börjar se riktigt tjusigt ut! Dörrarna ska vi inte renovera förrän nästa år, då de ska bli röda.

2 kommentarer:

  1. Hörn är alltid svårt. Haft många sådana ögonblick med dropplisterna runt huset. När det gäller olika beslag och då ni bor i närheten av Jönköping så kan jag rekommendera Theofils. Där hittar ni nästan alla beslag som byggnadsvårdsbutikerna har. Oftast billigare.

    SvaraRadera
  2. Låter definitivt som att vi måste spana in Theofils nån dag. Tack för tipset!

    SvaraRadera