söndag 15 september 2013

Ännu ett mastodontinlägg

 Jaha, eftersom vi är så dåliga på att uppdatera bloggen kommer här ännu ett inlägg med en massa bilder.

 Helene kämpar vidare med fönstren som ska kittas och målas. Helenes pappa kom hit med en massa gamla fönsterglas som han skar till för att passa våra bågar.

 Pannrummet i källaren förvandlas allt som oftast till målarstuga och torkställe för kittade fönster.

 För ett par veckor sedan fick vi hjälp med att börja bygga fönsterkarmar. Här provmontering av ett av fönstren i en karm. Satt som en smäck!

 De två främre fönsterkarmarna på plats. Vi hann under besöket även med att skruva ihop en av karmarna som ska ha dubbla fönster.

 Trots ställningarna var sidorna på takkupan hopplösa att komma åt men med en liten extraställning byggd ovanpå den andra och om man står på tå så gick det till sluta att skrapa området (hej hej Arbetsmiljöverket).

En av de där morgnarna när man ser förbi alla ställningar, all bråte och allt halvfärdigt och för sin inre syn ser hur fint huset kommer att bli.

 Hurra! Sidosnuttarna färdiga, 3 strykningar med linoljefärgen! Extraställningarna kan tas ner.

Det visade sig betydligt svårare att bygga de stora karmarna på egen hand jämfört med när man var två, men skam den som ger sig!

 Karmar med lister på plats och målade (den främre) respektive grundmålade.

Ett litet test av konstruktionen. Vattbräda längst ner och stående panel som möter den. 

Förra helgen verkade ha varit den sista riktiga målarhelgen för nu vankas det regn. Vad gör man då? Man bygger en keps framför verandan för att kunna måla karmarna utan att få regn på dem och för att slippa vatten på resten av konstruktionen.

 Att få till snedsågningen av de lutande brädorna var inte lätt! Men det ser ut att bli helt OK.

 Dagen avslutades med att snedsåga och halvolja ändträt på resten av panelen till nederdelen av verandan. Det blir inte mycket gjort under veckorna med arbete och allt men sakta sakta går det framåt...

2 kommentarer:

  1. Sådär håller vi också på. Det känns som att den där byggnadsställningen aldrig kommer ner. Men nu är det inte mycket kvar. Säger jag igen. Och igen. Hos oss har vi en presenning över byggnadsställningen. Istället för en keps. Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Imponerande jobb ni gör! Väntar hela tiden med spänning på nästa inlägg! Verandan kommer att bli jättefin, ska bli kul att se den med fönstren på plats.

    SvaraRadera