måndag 19 november 2012

Trappan klar och köket i påbörjat kaos

 Idag blir det ett tvådelat inlägg. Först tar vi trappan. Nu är den klar! Förutom räckena som gjuts dit när verandan är klar och förutom lagning av små luftbubblor och sånt från gjutningen. Men vi har en trappa! Som man kan gå på! :-)

För att få lite perspektiv på projektet tar vi en liten tillbakablick:

Trappan innan åtgärder. Ganska eländigt skick. Ett av stegen gick att lyfta på. Där under bodde en padda. Mer behöver knappt sägas.

 Yttre skiktet av trappa och fundament bortbilade.

Stor och stöddig gjutform för fundamentet. Det visade sig behövas eftersom vissa reglar faktiskt bågnat lite av trycket.

 Fundamentet klart. "Bara" trappan kvar.

Gjutformen för trappan. Byggd av resterna från förra gjutformen.

Idag. En trappa. Härligt! Materialet till gjutformen landade nog på runt 7000 kr och betongen i två omgångar beräknas kosta runt 16000 kr (sista fakturan har inte kommit ännu). Betydligt mer än vad vi kanske hade gissat på innan, men trappan lär nog överleva huset.  

 Så, nu till nästa projekt. Som redan avslöjats fick vi (mest Helene) ett ryck och tog tag i en budgetrenovering av köket. Projektet är i full fart!

Skrapning av fönsterkarm och rivning av tapeter påbörjad. Det lilla fönstret vid diskbänken är i alla fall renoverat och målat sedan tidigare.

Skrapad fönsterkarm och borttaget foder avslöjar tidigare läckage i fönstret. 

Bort med gamla kaklet och vad döljer sig där? En infälld eldosa... lite märkligt med tanke på att det bara finns utanpåliggande el i hela huset. Kanske någon som tänkte sig göra infälld el i köket men ångrade sig?

Bakom tapet vid väggskåpet - ytterligare en eldosa. Inte konstigt att det skåpet alltid känts kallare än de övriga!

Just nu pågår planer och funderingar för fullt... byta golv? Måla golvet? Färg till väggarna? Färg till skåpsluckorna? Upp med nytt kakel eller såna där fuskskivor? Valen är många. Fortsättning följer...

2 kommentarer:

  1. Vilket jobb med trappan. Jag känner nog att det kommer att dröja VÄLDIGT länge innan vi återställer betongtrappan på vårt hus. Den får fortsätta vara gömd under trätrappan.
    Göra om köket låter väldigt roligt. Blir ofta så många följdverkningar bara. Lycka tilL!

    SvaraRadera
  2. Jag (Helene) är inte riktigt säker på att vi hade gjort projekt trappa/veranda riktigt så här om vi hade vetat vilket jobb det var och vilken hög kostnad det skulle bli. Men Martin säger "Äsch, hur skulle vi gjort annars?" Kanske för att han har anledning att vara riktigt stolt över det han gjort, medan jag mest diskat och lagat mat under tiden. Jag känner inte alls samma stolthet:-)

    SvaraRadera