onsdag 21 november 2012

Många och lååånga köksfunderingar

Hur många timmar/dagar/veckor har vi inte ägnat åt att tänka på köket? Redan innan vi fick tillträde till huset köpte vi en ljus billig tapet som vi "bara" skulle smälla upp i köket för att få bort den rysliga randiga, flammiga orange-terracotta-tapeten som är så ful att man liksom inte står ut att vara i samma rum!

Vi satte aldrig upp den där ljusa tapeten. Det kändes inte rätt att täcka över allt fult "så länge". Man vet ju hur det brukar gå... "Så länge" växer till oändlighet. Dessutom fanns det mysko fläckar lite här och var. På tapeten ser det ut som det runnit ut vatten (eller stänkt ut?) från diskmaskinen och mitt på en vägg var det svartflammigt (mögel?). Det är alltid bra att kolla upp sånt där innan man täcker över.

Sen har diskussionerna om köket fortgått. Vad gör vi, hur och hur mycket? Vi har ju en önskan om att bygga ut huset i framtiden. Om det blir så vill vi först och främst bygga ut i vinkel bakåt, dvs utbyggnaden skulle i så fall hamna precis där alla köksskåp sitter. Alltså vill vi inte göra ett nytt kök för att sedan ta bort halva för att få dörr ut till den eventuella utbyggnaden. När vi ritat kök i olika firmors ritprogram landar vi ALLTID i ett kök som ser precis ut som det vi har för det finns liksom bara en vägg att ha köksskåp på. Att byta ut ett Tibrokök från 1996 mot ett liknande, lite snyggare (fast troligen sämre?) från Ikea 2012 är ju bara så långt från allt hållbarhetstänkande att det finns inte. Så kan vi bara inte göra. Även om det troligen skulle gå mycket fortare och vara tusan så mycket enklare så känns det bara så fel.

Väggarna visade sig vara fint penselmålad masonit. Så på väggarna kör vi helt enkelt målning. Enkelt och bra om man bortser från besluten om färgtyp och kulör för det är då verkligen inte lätt. I mitt hjärta vill jag ha precis rätt nyans av någon matt linoljefärg men mitt huvud säger "SLASKA PÅ NÅT SOM GÅR FORT!"

Fönster- och dörrfoder behålls trots sin 60-talsprägel. För det blir enklare så. Vi slipper flytta köksskåp och därmed köksfläkt och göra ny fönsterbräda tex. Även om jag egentligen vill byta till våra fina, hyvlade som ligger och väntar. Men det blir helt enkelt för mycket följdverkningar. Dessutom har vi inga matchande golvsocklar och inte budget just nu för att hyvla upp sådana heller (tror ställkostnad inkl nytt hyvelstål var 3000 och sen minsta längd hyvlat var 50-60 meter eller så...). Dessutom tänkte vi behålla nuvarande golv och då är golvhöjden inte så som vi tror att den kanske blir senare, vilket gör det svårt med dörrfoder. Svårt men inte omöjligt, för man kan ju bara ta lägre skurklossar och byta mot högre sen, hmmm...

Hm, känner att det där med fönster- och dörrfoder inte alls är bestämt faktiskt;-) Får nog fundera lite till...

Golvet behålls "så länge" och målas med en golvfärg som ska funka på laminatgolv. Det här är det beslut som jag (Helene) har svårast att förlika mig över. Jag vill ju ha ett linoleumgolv. Jag kan nästan inte leva utan ett rutigt linoleumgolv. Men jag inser att ett målat golv kostar 1000 kr och tål att slitas på i säkert 5 år medan ett linoleumgolv kostar 12 000 och kanske slits lite onödigt hårt nu när barnen är små. Dessutom gör det att vi måste slita ner hela köket för att få ut underliggande golv. Vi kan liksom inte slita ut köket och leva på micromat i flera veckor. Det går liksom inte. Det är inte ens en möjlighet vi funderar på. Men ändå. Det är svårt att släppa det där golvet....

Kaklet över köksbänken åkte visst ner i helgen. Det var både fult och så var fogarna mättade med stekflott. Det hade kanske gått att fräsa ut fogarna och foga om, men så var det det där med druvklasar och frukter i kakel. Det är vi allergiska mot! :-) Nu återstår att lösa vad vi sätter upp istället. Har funderat på sån där fiffig skiva som man limmar dit, men det kändes faktiskt inte prisvärt alls. Så det blir nog nytt kakel (Martin jublar lite för han vill lära sig kakla!). Annars skulle man troligen kunna ha linoljemålad masonit där också. Det borde funka men ser kanske "lite billigt ut"? Vi har lite olika syn på hur snyggt kakel ser ut så vi får väl se vem av oss som vinner kakeldiskussionen;-)

Vedspis ska ju in men det råder tidsbrist hos Ljusterö Kakelugnsmakeri så vi får fortsätta vänta. Men det fiffiga är att brevid vedspisen blir det nåt litet skåp och en liten bänksnutt.Det kommer bli en vinst eftersom vi idag har ca 60 cm fri bänkyta. Kanske blir det en pytteliten marmorskiva till bakning där? Men som sagt, det blir senare någon gång... Dessutom är planen att flytta fram kylskåpet i en rak linje med vedspisytan och då kan man bygga ca 25 cm förvaring bakom kylskåpet (men det gör vi väl när vi gör vedspisen, antar jag).

Vår lilla toalett som byggs i fd skafferiet (fd fd tvättrummet och fd fd fd källarnedgången) ska få dörren flyttad till hallen. När det blivit gjort så blir det en ledig väggsnutt i köket där vi tänker oss ett smalt skåp på max 40 cm djup med bänkskiva och lite hyllor över. Perfekt för kaffebryggare, kokböcker och annat småskrot.Alltså här kommer besluten (eller mer bristen på beslut):
 • Köksskåpen behålls. 
 • Köksskåpen målas i nån vatten-slaskfärg i brutet vitt.
 • Väggarna penselmålas. Med nån sorts färg i rätt nyans:-) (Tips?)
 • Dörr- och fönsterfoder behålls, eller byts? I alla fall målas de med 5% grönumbra precis som fönsterbågarna vi renoverat.
 • Golvet målas ljusgrått :-/ Eller mörkgrått?
 • Nytt kakel. Vitt. Antingen standard 15*15 eller avlångt (med eller utan fasad kant?) Eller kanske nåt modernt grått? 
 • Bänkskivan ska antingen slipas och oljas eller bytas till tålig laminat. Lite beroende på hur vi gör med diskbänk. Jag vill byta till hel diskbänk och i så fall kan vi behålla resten av bänkskivan. Men det blir billigare att behålla den infällda diskbänken och istället byta till laminat. Hmmm...
 • Spishällen och ugnen behålls nog så länge. Borde faktiskt gå sönder snart med tanke på att de är minst 16 år. Ugnen tycker jag börjar få dålig kapacitet på höga temperaturer, men spisen är snarare övereffektiv:-)
Visst verkar vår renovering solklar? Vi återkommer med budget, för i köket har vi lovat oss själva att hålla koll på varenda krona för att se hur billig en budgetrenovering verkligen blir. Ska bli spännande att räkna.


4 kommentarer:

 1. Ja-köksfunderingar är inte lätt. Jag vet hur det var när vi höll på. Jag tycker att vill du måla väggen med matt linoljefärg så är det väl bara att göra det. Så mycket längre tid än någon annan färg tar det egentligen inte.
  När det gäller diskbänk så kan man ju ta sig en funderare till. Kan man ta ett mått som fungerar när man bygger om köket på riktigt så går den ju faktiskt att återanvända och då kan man se annorlunda på kostnaden. Eller gå ut på blocket och leta. Det är inte ovanligt att man säljer begagnade diskbänkar där och för min del tycker jag att en diskbänk som man ser är använd är ganska trevlig på något sätt.

  Sedan tycker jag nästan att ni ska behålla foder om ni tänker göra om senare. Målar ni dem så gör det ju ändå skillnad. Och så byter ni allt den dagen ni bygger ut.

  Kakel eller linoljefärg över diskbänken? Då tycker jag till lite där också. Jag tycker att ni ska sätta kakel. Linoljefärgad masonit riskerar nog att bli lite fläckig. Åtminstone tycker jag att våra linoljemålade skåp reagerar på vatten mm med fläckar, som visserligen försvinner, men som finns där en stund. Masoniten är ju så slät att fläckar syns bra. Vissa säter upp målad pärlspont och det kan jag hellre tänka mig (förutom det opraktiska i att där blir fler ställen som det kan fastna smuts i) för då gör ojämnheterna i pärlsponten att man inte tänker på fläckar mm på samma sätt. Men sedan kan det också vara som så att andra människor inte är lika klumpiga av sig som jag så att saker och ting flyger åt alla håll och kanter.
  Lite åsikter i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Hejsan, vad spännande med köksrenovering, får nog hålla med om att det kan behövas ;) Förstår att du vill ha linoleum, vi har varit ortoligt nöjda med vårat! Tycker inte att det har slitits alls på den tiden vi haft vårt. men det får bli när ni byggt ut. När det gäller kakel så har vi en hel del över från det vi satte i köket, vitt 10x20 och fasat. Jag satte upp det själv och är fortfarande väldigt nöjd, det var roligt att sätta! Tala om om ni vill ha det så tar vi med på jul!

  SvaraRadera
 3. Fler åsikter...penselmålad linoljefärg är fint. Kakel ovanför diskbänken? Ja. Förslagsvis 15x15cm (eller 20x20 oftast billigare) vitt ofasat kakel satt kant i kant med minimal fog i förband, omlott. Då ser det gammalt, snyggt ut om ni vill göra om annat sen och inte så rustikt som fasat tegelformat till det kök ni har nu. Ljust- mellangrått golv och milt gröngråa väggar? Eller dämpad linblomsgröna väggar? Lycka till med köket./ Stella

  SvaraRadera
 4. Om du vill ha något lätt att slaska på väggarna rekommenderar jag äggoljetempera. Sjukt lättmålat och fäster på ALLT.

  tycker skåpen ser fina ut, iaf på den bilden från förra inlägget. Sen rekommenderar jag nog en hel rostfri diskbänk från blocket, brukar finnas mängder i olika mått. En liten stenskiva brukar man kunna hitta också om det inte passar perfekt med måtten.

  Golvet, vi målade laminatgolv i hallen som en quickfix i ljusgrått. Har du mattor över så kan det gå men attans vad känsligt. Halva delen av golvet var sliten ekparkett och där sitter det bättre, men fortfarande lättrepat. Vi körde vattenbaserad golvfärg från nordsjö, slipade bara lätt först. Körde giftig i förra huset, höll för hundklor, men inget kul egentligen.

  Såklart du ska ha kakel, blir fint och fräscht =) lycka till!

  SvaraRadera