söndag 9 september 2012

Mera gjutform

 OK, håll i hatten för detta inlägg blir ganska långt eftersom vi slarvat med uppdatering kring gjutformen och annat som händer. Förra helgens inlägg visade hur långt vi hann på lördagen. Stor del av armeringen var klar.

 På söndagen gjordes mer armeringsarbete. Armeringsnät plus 8 mm järn som böjdes runt alla hörn.

 Därefter påbörjades jobbet med själva formen. Skivorna är formplywood 120*250 cm men de måste ändå skarvas för att täcka in sidorna. Uppregling sker med stående och därefter liggande 45*95 mm.

 Skivorna sågades ur för att följa berget någorlunda. Vi grävde ur ner till berg runt om hela fundamentet. På denna bild syns att den innersta regeln är bultad i källarväggen för att ge stadga åt formen. Såhär långt hann vi förra helgen.

Helgens arbete påbörjas! Första varvet med reglar klart, andra varvet på gång. Det binds ihop i hörnen med 10 mm vagnsbult.

 På ett par ställen borrade Helenes pappa hål i berget och drog ner 16 mm armeringsjärn, allt för att ge mothåll på strategiska ställen.

 När gårdagens arbete avslutades hade vi kommit riktigt långt.

 Dagens arbete fick startas med att försöka fiska upp en tappad tumstock från gjutformen. Det löstes med en trekantlist och en massa packtejp.

 Såhär långt har vi nu hunnit med formen. Det saknas fortfarande 3-4 stöttor/strävor. På ett flertal ställen använde vi 45*145 för extra styrka.

 Innan helgens arbete avslutades satte vi en trekantlist för avfasning av kanten. Laserpass hjälpte till att få det vågrätt.

Nu på kvällen motfyllde jag utanför formen, under marknivå, med bergkross och fick god hjälp av sonen. Här är han i full gång med att skotta ner material över vår telekabel, som nu fått ett gult skyddsrör.

Motfyllt med lite stöd i form av sprängsten.

 Saker blir ju inte lättare av att annat än det man pysslar med ska krångla. Toaletten nere i källaren vägrade sluta spola. Det hela har nu lösts väldigt provisoriskt i väntan på rörmokare.

 Helene har fortsatt med projektet att göra om skafferi till toalett. Alla väggar och golvet är nu rensade och spackling + målning pågår.

Lunch på nya uteplatsen. Sämre kan man ha det :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar