måndag 24 september 2012

Gjutningsdags!

 Idag var det så äntligen dags att gjuta fundamentet till verandan. Bygget av formen har tagit lång tid men den kändes stadig och bra.

 Dagen började stillsamt med dagg i gräset och strålande sol

 Lugnet vilade över trädgården och uteplatsen.

 Huset badande i morgonsol inför de sista förberedelserna. Helenes pappa har än en gång kommit ner för att hjälpa oss.

 Först tillverkade vi en skrapa att jämna av ytan med efter gjutningen. Skrapan vilar på vinkeljärn som löper mot reglar som vi fäst längs formen för att få ytan exakt där vi vill ha den.

Plötsligt var det dags och en gigantisk betongbil backade upp till huset. Vi hade lagt ut sprängsten och makadam för att få upp bilens bakände lite extra eftersom formen är så hög. Bilen slirade rejält på gräsmattan, så den lär inte bli sig lik i första taget.

 Avlastningen påbörjad!

 24 ton lastbil vid huset.

 Helenes pappa vibbrar betongen för att få bort luftfickor etc.
 Den hemgjorda skrapan fyllde sin funktion perfekt! Kontrollmätning visade också att formen inte givit efter ens en millimeter!

Efter avlastning och avjämning av ytan påbörjade Helenes pappa "finliret" med att få en slät överyta. Eventuellt lägger vi klinker nån gång i framtiden, men tills dess ville vi ha en fin yta.

 Eftermiddagssolen avslöjade obarmhärtigt alla gropar och spår.

 För infästning av kommande träpelare gjöt vi in 24 millimeters varmförzinkade gängstänger. Deras exakta läge hade vi mätt ut innan och borrat hål i en regel som lades på plats efter att ytan gjorts klar.

 Stackars gräsmatta. Tur att det inte regnade i alla fall :-)

Ytan plastad och klar. Nu återstår att vänta och se resultatet när formen rivs. Därefter vidtar nästa projekt - själva trappformen.

2 kommentarer:

  1. Härligt att det gick bra med gjutningen och att ni nu får bygga upp istället för att bara riva.

    SvaraRadera
  2. Vad spännande! Skall bli kul att få se resultatet. Under vår trätrappa på framsidan finns det också rester av en betongtrappa. Det var ju vanligt på den tiden. Men när jag ser allt ert jobb tror jag att vi nog väntar med att försöka få den iordning.
    Bra jobbat!

    SvaraRadera