lördag 18 februari 2012

Fönsterfix till altanen

I brist på utomhussysslor börjar det bli dags att ta tag i fönstren som altanen ska glasas in med. Det kommer att ta sin tid att plocka ur glasen, skrapa, olja, kitta och måla alla 6. Helst skulle man ju vilja stå ute eftersom det ska värmas med speedheater men det fick bli källaren och öppet fönster.

Första fönstret för dagen på plats. Första 7 rutorna gick fint, sen började det jäklas!

Efter 3 spräckta rutor i rad gav jag (Martin) upp och drog igen dörren till källaren för idag. Trodde jag...

Efter middagen och när barnen lagts kunde jag inte låta bli att plocka med mig ett glas vin och fortsätta. Jag SKULLE avsluta kvällen med att plocka ut en hel ruta.Det tog hela nästa fönster också att få ut en hel ruta, men skam den som ger sig. Fönster nummer två avglasat och redo för skrapning. Får bli en annan dag.

6 kommentarer:

 1. Måste bara fråga: När är det de spricker. Inte av speedheatern va? Jag ser att du har en tång med smalt grepp och är det när du ska ta ur stiften som det spricker så beror det nog på tången. Den allra bästa sorten är en klassisk najtång. Den lägger man längs glaset och sen "bryter" man mot kittfalsen och riskerar aldrig glaset. Den är överlägsen alla andra tänger jag testat.

  SvaraRadera
 2. Nu svarar Helene, trots att det är Martin som förstör fönsterglas för glatta livet;-) Glaset går sönder eftersom kittet är STENHÅRT, som cement på nåt sätt. Det mjuknar inte vid uppvärmning heller som ju är brukligt. Träbitar lossnar före kittet liksom. Väldigt mystiskt. Det ser verkligen inte ut att ha blivit omkittade sedan begynnelsen (är från ett 20-talshus på Ljusterö, Sthlms skärgård). Så jag vet inte vad det är som gör det så hårt?! Lösningen hittills var att ge upp speedheatern och knacka loss kittet med en slö morakniv. Som tur är har vi lite reservglas (14st) för vi vill gärna ha fint glas på verandan, även om vi byter till moderna "fulglas" i resten av huset.

  SvaraRadera
 3. Hmm, sånt kitt har jag också stött på och tyvärr har jag ingen bra lösning annat än som ni skriver att ta bort det mekaniskt. Det måste vara nån nyare sort fast det ser ut som linoljekitt. Eller nån glasmästare som blandat i nåt eget kanske när det gjordes.

  Tråkigt när glasen ryker för att någon inte använt bra kitt! Tänk om alla visste vilka fördelar det finns med linoljekitt!! :-)

  SvaraRadera
 4. Ett tips med superhårt kitt finns. Fein multimaster, det finns säkert andra märken med. Det är ett oscillerande blad som man kan sticka rakt in i vadsomhelst. Ingen större risk för sprickor i glaset, men skyddsglasögon är bra att ha. blunda för allt annat men det finns en film om hur man kan ta bort kitt. Det ser brutalare ut än vad det är, den är väldigt stabil och tyst. http://www.multimaster.info/sv_se/mangsidig-anvaendning/#1

  SvaraRadera
 5. Vi har en borsch "multitool" men hade aldrig kommit på idén att våga prova:-) Vi får se om vi vågar på nån annan omgång fönster. Vi är klara med de vi ska ha till verandan.

  SvaraRadera
 6. skönt att verandafönstren är klara! jo, jag var lite stirrig först men sen så gav jag mig på det, den är ju rätt så säker eftersom den inte vibrerar. Testa på nåt som du inte är rädd om först kanske =)

  SvaraRadera