lördag 29 augusti 2009

Full fart igen!

Idag har det varit lite av ett renoverings-race igen. Med lite hjälp från Martins pappa så fick vi en del gjort. Nästan ett helt fönster skrapat trärent, en fönsterkarm skrapad, taket i matsalen målat en andra strykning, murstocken i matsalen spacklad, källarfönstren målade med sista strykningen och lite annat smått och gott. Dessutom en rejäl runda gräsklippning.


Murstocken spacklades och ska sedan slipas och målas. Spacklingen är till för att dölja att det var lite olika struktur på de nymurade delarna och de gamla.


Ett av fönstren har fåt sista strykningen med vit linoljefärg.
För övrigt har vi tagit ett principbeslut som får kvala in under "Genvägar och förenklingar":
Alla inomhussnickerier, som tak- och golvlister, fönsterbrädor etc. kommer att målas med vattenbaserad färg istället för linoljefärg som vi tänkt. Detta beror på att det inte är hållbart att hela huset stinker lösningsmedel i flera timmar när man har en 1-åring som ska vistas och sova där. Så får det bli... åtminstone är tanken så nu.

2 kommentarer:

  1. Då måste jag få komma med ett tips. Vi visste inte heller riktigt hur vi skulle göra när jag blev gravid med vår son för snart 5 år sedan. Vi målade ju allt med linoljefärg och det är inte bra med lösningsmedel varken när man väntar barn eller har fått. Då började jag måla helt utan balsamterpentin. Då är det bara linolja och pigment i färgen och det fungerar hur bra som helst. Jag använder fortfarande idag aldirg lösningsmedel vare sig det är ute eller inne för det är så skönt att slippa lukten och huvudvärken som jag fick av det. Det är lite svårare att stryka ut färgen utan lösningsmedel men man kan spä med mer linolja istället eller gno på hårdare. Jag tycker helt klart att det är värt det och det är synd om ni ska behöva välja bort linoljefärg bara för lukten. Slutresultatet blir dessutom bättre tycker jag eftersom man verkligen stryker ut färgen så tunnt när man inte spär den...och den torkar fortare, oftast redan till dagen efter.

    Nu målar vi med Gysinges färg och det fungerar ändå strålande utan balsamterpentin men Allbäcks färg ska man inte ens späda så den är kanske lättare att jobba med egentligen. Ni kan ju iallfall testa och se vad ni tycker innan ni överger linoljefärgen helt... :-)//Sophie

    SvaraRadera
  2. Stort tack för tipset! När vi målar fönsterbågar så lägger vi sista strykningen outspädd men det torkar ju så himla långsamt. Kanske vi ska göra ett försök till i alla fall! Vi har REDAN tröttnat på hur trist resultat det blir med den vattenbaserade färgen!

    SvaraRadera