lördag 15 juli 2017

Det är nåt med färgen...

Vi har ju kört Gysinges färger på fasaden. Försökt hitta den där klassiska 7% gulockra kulören. Vi har ju målat en sida av fasaden i taget och trots lika blandning så skiljer sig färgen lite åt. Inget märkligt med det. Små variationer syns ändå inte och färgen ser ju alltid olika ut beroende på i vilket ljus den är.

Men nu. Trots likadan blandning blir färgen inte ljusgul, åt det aprikos hållet som den varit tidigare. Nu ser fasaden på utbygget av huset gräddvit ut. Vi blandade i en extra dos gulockra lite på känn, men den är fortfarande för ljus. Även grundfärgen som i vanliga fall brukar vara orange på grund av att vi kört mer pigment i första strykningen är märkbart blekare. Grundfärgen är nästan så som vi vill ha slutresultatet.

Inte den tydligaste av bilder, men här är en av locklisterna grundmålad förra året och de andra är målade med årets grundfärg. Visst är den ena betydligt mörkare?

Visst är det lite märkligt?

Vad beror det på? Vi har lite olika teorier.

Är det för att den gamla fasaden är mörkt gråbrun och den nya är ljust, färskt trä?
Blir färgen SÅ mycket mörkare när linoljan härdar?
Är pigmentet (dvs gysinges gulockra linoljefärg) sämre pigmenterad i den laddning vi fått?

Eller är det allt ihop? Eller något annat?

4 kommentarer:

 1. Hej vilken fantastisk tillbyggnad blir väldigt fint. Snubblade över bloggen och söker duktig entreprenad i Jönköping/Habo regionen vilka har ni anlitat förstått att ni är nöjda.

  Fortsätt med det fina arbetet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Vi är än så länge väldigt nöjda men vi väntar helst till vi sett slutresultatet innan vi går ut med namnet på bloggen :-) Om du vill veta kan du kontakta någon av oss, Martin når du via www.martinfransson.com

   Radera
 2. Jag tycker inte färgen borde ha mörknat, om något så borde det väl vara tvärtom, med tanke på att det är utefärg. Har inga råd att ge, men själv använder jag helst inte Gysinges linoljefärg, jag tycker inte den är bra. Svårare att stryka och rinner mer. Jag tycker Ottossons är bättre, de ställer dessutom väldigt gärna upp och svarar på frågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, fast när hela huset är målat så byter man inte gärna färg. Vi provmålade med ottossons gula nyanser, men jag upplevde de som FÖR gula. Kanske borde vi vågat oss på att blanda in lite själva. Så modiga hade vi kanske vågat vara nu. Vi började måla för 8 år sedan (haha, låter ju inte klokt nu när man ser det). Jag upplever dock inte att gysinges färger bleks alls, även om jag har förstått att det är så färg ska bete sig. Det kanske tar ännu längre tid? /Helene

   Radera