lördag 9 maj 2015

Länge sedan sist!

 Oj oj, nu har vi slarvat! Alldeles för länge sedan vi bloggade senast. Det har hänt en hel del nu när våren kommit. Mestadels trädgårdsfix och förberedelser för skrapning och målning av sista fasadsidan.

 Förra helgen hade vi dels 4-årskalas och dels renoveringshjälp från Helenes föräldrar. Förutom skrapning av fasad fick vi även hjälp med att börja fixa stolparna till balkongen. Slipning och fräsning av de spår som ska vara.

 Det kommer att bli kanonsnyggt när de är målade!

 Inne på glasverandan är det fortfarande halvfärdigt, men idag blev det tomatplantering i krukor.

 För nästan exakt en månad sedan påbörjades arbetet med söderfasaden. Delarna från byggställningen på framsidan plockades fram från vintervilan under presenningen. Först grävdes gräsmattan bort och betongplattor lades som grund där stolparna skulle stå.

Det är inte helt lätt att resa och få ihop 4,8 meter långa stolpar av dubbla 45*95, men det går med lite envishet och enhandstvingar. Här är nu nedre planet färdigt och bärlinorna för övre planet påbörjat.

Idag var slutligen även övre plan färdigt. Återstod bara det sista - att sätta upp aluminiumställningen ovanpå alltihop!

Tjusig utsikt från allra översta arbetsplattformen!


Höjd från mark till takfotens undersida är 8,3 meter. Övre trädäcket har golvnivå på 4 meter över marken. Tur att det är ett mycket stabilt bygge. Ställningen i sig är grymt stabil i alla ledder men har ändå förankrats i husfasaden. Trägolvet på övre nivån vilar på 45*145 C24-virke så det ska nog hålla! Aluminiumställningen är sedan fastskruvad i övre plan på träställningen samt har två väggfästen i fasaden allra högst upp.

Vi får lov att återkomma till trädgårdsfix med mera i kommande inlägg. Förhoppningsvis dröjer det inte lika länge till nästa gång!