lördag 30 juni 2012

Diverse småprojekt

En fråga som kommer lite då och då är varför vi inte skaffar en sån där klipprobot som tar hand om gräsklippningen åt oss när vi har så mycket att göra med allt annat. Jo, förutom de rent ekonomiska bitarna finns det minst en anledning till. Vi har gräsmattor som är fulla av trevliga gäster i form av orkidéer. En klipprobot skulle effektivt se till att vi inte hade kvar dem.

En av våra orkidévänner i gräsmattan, i år har den nått en ansenlig storlek.

Ett av dagens projekt -  att gräva ur området där växthuset stått för att förbereda inför stenläggning. Tanken är en liten uteplats med spaljéer och sånt. Man undrar ju hur i hela friden denna lilla yta kunnat ge en bra bit över 20 fulla lass med skottkärran trots att vi inte grävt ner mer än nån decimeter...

 De vita delarna över verandan är nu slutstrukna (vindskivor etc.) även om en regnskur under gårdagskvällen gjorde små fula märken i färgen på de övre vindskivorna... eventuellt får de en omgång till. Sedan är locklisterna nu spikade på plats så att väggdelen kan slutstrykas.

Helene slipar och halvoljar kittfalsen på fönstren som ska vara till glasverandan. Som sagt, diverse småprojekt.

fredag 29 juni 2012

Det fulaste men roligaste som finns?

 Ja, vi har alltid tyckt att det är det absolut fulaste man kan släpa in i sin trädgård... men vad gör man när det finns en 3,5-åring som tycker att det är nåt så fantastiskt att han inte ens förstått att man kan önska sig en sån? Man blundar för fulheten och köper en studsmatta.

Monteringen påbörjas, än så länge verkar allt enkelt.

Ramen klar på ett kick, då måste väl monteringen av duken gå åt skogen?

Nix, även detta moment löpte på som smort!

 Inte ens skyddsnätet blev riktigt struligt men tog lite tid eftersom vi gjorde fel först :-)

Lyckan är total!!

Renoveringen går lite trögt ibland, man måste ju lära sig cykla och njuta av sommaren också!

En annan fråga - fasadmålning över verandan pågår som bäst och det verkar som att färgen blivit en nyans ljusare i år trots att samma recept för blandning använts. Till och med grundfärgen verkar ljusare. Locklisten till vänster är målad med förra årets färg och den till höger med årets. Nu är frågan: är det skillnad på färgblandningen eller mörknar färgen lite med tiden?

måndag 11 juni 2012

Det SKULLE ju inte regna!

 Efter en hektisk dag med en massa ärenden på stan kom vi hem på eftermiddagen och upptäckte att vädret faktiskt var helt OK. En snabb koll på både SMHI och yr.no visade att det INTE skulle regna, varken idag, under natten eller imorgon. Vi chansar, måla fasaden ovanför balkongen!

 Sagt och gjort. Ett par timmar senare var det färdigt med första strykningen. Linoljefärgen är verkligen otroligt dryg. En burk med 3 dl togs med upp och när alltihop var målat var det gott om färg kvar...

Men, vad händer då? Precis när målningen är avslutad och man känner sig riktigt nöjd.

Det börjar REGNA! Det skulle ju inte regna! Lyckligtvis blev det bara en mild skur och tack vare att det var helt vindstilla träffade inget vatten fasaden. En del stänk klarar den dessutom eftersom färgen är så fet. Det är värre att måla på en fuktig fasad, vilket vi fått erfara den hårda vägen.

söndag 10 juni 2012

Fram och tillbaka...

 Ja, så har arbetsgången varit hela dagen idag... fram och tillbaka. Sol och regn. Ena stunden skrapa färg på fönster, nästa minut springa in med allt i garaget för att slippa en störtskur.

Skönt att bli av med den äckliga gröna färgen.

Efter ett par vändor till garaget plockades en bit byggplast fram istället. Bara att täcka allt när regnet kom.

Regnet över för denna gång, på det igen med en liten stödmacka.

 OK, denna bild är inte helt sanningsenlig... men det KÄNDES som om vädret var så illa idag.

 Vilket fantastiskt virke det är i fönsterbågarna! Kolla hur tätt årsringarna sitter.

 Äntligen färdig med ett helt fönster! Det tar en hel arbetsdag efter att glasrutorna är borta. Närmare två heldagar inklusive rutor. Galet.


lördag 9 juni 2012

Småfixande

 Egentligen skulle vi vilja måla fasaden samt vindskivorna vid balkongen så att vi kan börja ta ner den för att fixa till trappan men vädret är så nyckfullt att målning är svårt. Med linoljefärgen vill man ju helst ha regnfritt i 24 timmar för att den ska hinna torka ordentligt. Under tiden får det bli småfixande med annat.

Området där det gamla växthuset stod ska bli uteplats efter lite mer röjande och grävande.

Ett av fönstren på norrfasaden ska få sig en omgång nytt glas, nytt kitt och ny färg. Problemet är bara att få bort det gamla gummiliknande kittet som suger fast glaset mot träet så att det är halvt hopplöst att få bort rutan i ett stycke!

Skrapningen i full gång.

Dessutom har det sågats till nya locklister för väggen ovanför balkongen. Nu hoppas vi på soligt väder för lite målning!

söndag 3 juni 2012

Steget efter...

...det ligger vi alltid. Men ibland mer än annars. Det här är nog det gnälligaste inlägget på länge. Och det är bara Helene som gnäller, Martin lagar middag;-)

Ni fattar kanske?

Att hinner man jobba med huset, då hinner man inte med tvätten. Hinner man ändå sätta på en tvättmaskin tillslut så glömmer man att hänga upp den. Eller så regnar det...

Hinner man plantera frön, så hinner man inte rensa bort ogräset. Hinner potatisen komma upp, ja då hinner man inte kupa den. Börjar man på något så blir det alltid bara halvfärdigt... Det man rensade bort ligger kvar i en bortglömd hög någonstans, tills det är dags att börja om, igen...

Planerar man i krukor, hinner man inte vattna. Råkar man ändå komma ihåg att vattna så glömmer man blommorna inomhus.

Hinner man baka, glömmer man bort att man skulle laga middag. Ibland blir det korv eller så igen, fast det var det man åt nyss. Gör man kaffe glömmer man att det behövs mellanmål också så inte hela familjen blir tjurig.

Hinner man städa och börjar tvätta dammiga gardiner, ja då kan ni ge er tusan på att efter 8v så har gardinerna inte kommit upp igen. Fönstren är inte putsade, gardinerna är inte strukna...

Hinner man göra rent kylskåpet, ja då hinner man inte diska. Att göra rent ugnen eller mikron eller fläkten, ja det kan man ju drömma om...

Dammsuger man ja då hinner man inte skura golven, trots att man verkligen försöker hinna det också.

Och mitt i allt det här vardagliga, som man inte ens hinner med så längtar man efter att få börja renovera fönster, hinna måla och åstadkomma något mer beständigt.

Och Martin får förhoppningsvis tid att skriva ett inlägg om det vi faktiskt GJORT i helgen. För de släktingar som läser det här säger vi "VÄLKOMNA HIT" om ni törs! ;-) Ni är välkomna så länge ni bidrar med arbete och barnpassning!!