tisdag 21 juni 2011

Ogräs och överraskningar

Att inte ha tid är ofta av godo. I alla fall när det gäller äldre trädgårdar. Det är skönt när ogräset visar sig vara så här vackert...
Inne i löjtnantshjärtat växer en toppklocka som jag inte vet namnet på (Prakttoppklocka??, eller någon trädgårdsvariant?)
De här förtjusande vita korgblommiga sakerna doftar blää, men ack så tjusiga. Det blir fler för varje år och jag har väldigt svårt att se dom som ogräs:-) Har ingen som helst aning om vad de heter. Kunskap mottages tacksamt!
Förra årets akutrenoverade källarfönster. I år flankerade av praktfulla "Digitalis/Fingerborgsblommor". Jag har försökt utrota alla digitalis från trädgården eftersom jag var rädd för att vår allätande son skulle gnaga i sig dom. Men i år får de stå och med tanke på hur många bladrosetter det finns i trädgården kommer de troligen ha tagit över totalt till nästa år. Vackra men giftiga...
De här Pionerna hade ju stått i gräsmattan i många år innan vi grävde fram rabatterna. Jag har trott att det är två likadana Pioner, men i år blommar båda för första gången och den andra ser visst ut....
...så här. Det fantastiska är ju att vi delade på dem så att även den andra rabatten skulle få pioner och i år blommar även de två, efter att ha stått och tjurat i två år.
Förra årets inköp på Coops perennrea, Stäppsalvia.
Årets nykomling, Pionen "Shirley Temple". Ena plantan blommar medan den andra fått knoppen avbruten. Bättre lycka nästa år:-)

onsdag 15 juni 2011

Tagga ner... Stopp i maskin!

Vi har märkt att vår son behöver lite mer "kvalitetstid" med oss. Tid när han kan få total fullkomlig 100%-ig samvaro med nån av oss vuxna. Tid när vi inte samtidigt gör något annat som att försöka måla eller skrapa färg.
Alltså kommer mer tid ägnas åt utflykter, skogspromenader och lekar och ännu mindre tid åt renovering. Tjohej för det! :-)
Förhoppningsvis fortsätter han att sova middag, så att vi får ihop ett par timmars arbetstid under helgerna. Vi vill ju gärna bli klara med finliret på lekstugan innan han har vuxit upp och flyttat hemmifrån:-)

lördag 11 juni 2011

Jobbas det nåt då?

Jo vars. Efter bästa förmåga.
Fönsterbågen som påbörjades förra helgen är nu halvoljad och klar för att få nya fönsterglas och kittas. Det hinns förhoppningsvis med i morgon. Sen får kittet torka när fönstret sitter på plats innan vi kan måla. På så vis kan vi påbörja skrapandet av fönsterbåge nr 2 i sovrummet. Vi vill nämligen bara ha en båge borta i taget för då är det så enkelt att bara klämma in frigolitskivor för att täcka fönstret från insidan:-)

Lekstugan jobbas det också på med en kvart här och en slatt färg där... Bilder tror jag inte dyker upp förrän den är helt färdig (eller nästan färdig) :-)

Martin har även plågat sin armbåge med lite mer fasadskrapning, medan jag roade barnen och fikade med vänner i deras finfina lilla torp de bor i.

fredag 10 juni 2011

Ösregn

Svårt med utomhusarbete en sån här regnig dag.
Martin har packat ena bilen full med skräp och begett sig till tippen. Vi har hela källaren full med saker som ska slängas och garaget är fullt det med... Så går det när man renoverar vintertid och inte kan komma upp för backen med bilen.

Det är många turer kvar innan skräpet är borta men nu behöver vi både ett släp och bärhjälp för att bli av med resten (frys, tvättmaskin, gamla locklister osv....).

Jag ska försöka mig på att stoppa ner bebis i bärsjal och måla lite inuti lekstugan innan sonen vaknar från sin tupplur.

torsdag 9 juni 2011

Förra helgen

Förra helgen hade vi ju besök som hjälpte oss med renoveringen och inte minst alla vardagsbestyr!


Helenes pappa skrapar och skrapar och skrapar...


...och skrapar! Tur att det ibland kommer någon som inte är höjdrädd på besök!


Helene löser av Martin med fönsterskrapande. Denna gång är det sovrumsfönstren som behöver omvårdnad.


De nedre hörnbeslagen hade rostat en del och stack upp från träet så de plockades loss.


Fönsterkittet från senast de kittades om är som nån slags gummiliknande sak. Hopplös att få bort!

tisdag 7 juni 2011

Mer orkidéer

På begäran av min medbloggare, tillika sambo, kommer här lite fler bilder på våra orkidéer i trädgården. Utöver alla nattvioler som växer i ett dike är det cirka 8-10 på övriga ställen i trädgården, en rejäl ökning sedan förra året! Någon dag när jag har tid och inte bli uppäten av knott ska jag försöka ta lite riktigt fina bilder av de vackra växterna.


Nattviol i blom.


En till nattviol som smyger sig fram.


Någon form av nycklar, troligen Jungfru Marie nycklar, mitt på gräsmattan!


Visserligen inga orkidéer, snarare ogräs, men visst ÄR de vackra!

måndag 6 juni 2011

Drömmarnas trädgård

Björnbärsblomma
Ju mindre tid man lägger på att ansa trädgården, desto tjusigare blir den... Nattviol som gömmer sig i allt det försommargröna ("vanlig" eller "grön-vit" återstår att se). Den riktiga fotografen i familjen får nog försöka föreviga när de slår ut.
Gräslök


Man förstår varför de heter Borstnejlika:-)
Och så till sist den exklusiva Tigerliljan....
...som gäspar stort när matte försöker få henne att posera.

lördag 4 juni 2011

Hjälpen

Ikväll kommer äntligen lite släktingar hit och vi får förhoppningsvis hjälp med lite barnpassning och fasad-skrapning.

Helene kämpar förtvivlat med rensning av rabatter och målning i lekstuga, men när man kan arbeta 5 minuter i taget tar det frustrerande lång tid allting. Om man bara fick nån timmes arbetstid per dag så hade jag jublat!

Martin skrapar fasad i den mån armbågen håller och där emellan klipps det gräs och springs efter barn!

Sonen leker med den 2 år äldre granntjejen men en av oss måste hela tiden övervaka deras vilda lekar. Det är "knuffleken", springa så fort man kan och brottning för hela slanten. Bara lekar man kan skada sig i... puh... Idag fick han en gunga i pannan!

onsdag 1 juni 2011

Den svarta lådan

Syftar i det här fallet inte på nån mysko box som lagrar data i ett flygplan utan om att vi äntligen
skaffat oss en varmkompost. Nu kanske vår soptunna kommer räcka till trots 2 blöjbarn. Kan vi bara komma igång med tygblöjorna också så kommer vi snart ha löst problemet.
Det blev en skapelse som kallas "biokub" och den byggs ihop av isolerade plastplankor. När den ska tömmas så plockar man helt enkelt ner den och gräver ur. Vi lär få se om det är ett bra koncept eller om det bara är jobbigt. Andra varmkomposter ser ju ofta ut som tunnor som man tömmer genom en liten lucka nertill. Den här känns enklare.
Det så kallade växthuset väntar på att vi ska riva det och forsla det till sortergården.